Waarschuwing aan parlementsleden: nieuwe cyberaanvallen uit het buitenland


Voor de minstens derde keer dit jaar hebben de veiligheidsautoriteiten de Bondsdag geïnformeerd over cyberaanvallen van buitenlandse inlichtingendiensten op parlementsleden. Zoals het Duitse persbureau vrijdag uit parlementaire kringen vernam, hebben de parlementaire fracties van de SPD en de Unie deze week de hernieuwde waarschuwing doorgegeven aan hun parlementsleden en medewerkers. De Pioneer-portal meldde eerst de waarschuwing.

In een brief van 24 juni kondigden het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet en het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) aan: “Met het oog op de aanstaande federale verkiezingen in 2021, is het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet momenteel observeren dat aanvallen van inlichtingendiensten tegen partijleden toenemen.” Deze aanvallen waren vaak gericht tegen particuliere en zakelijke e-mailadressen van parlementariërs.

Buitenlandse inlichtingendiensten zouden dan de verkregen toegang kunnen gebruiken “om namens u persoonlijke en intieme informatie of verzonnen nepnieuws te publiceren”, waarschuwde het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet en de BSI.

De Russische hackergroep “Ghostwriter” wordt ervan verdacht enkele maanden geleden achter een phishing-aanval te zitten. De Russische geheime dienst GRU zou achter deze IT-huurlingen zitten. Bij de aanval van maart hadden de aanvallers vooral naar de privé e-mailaccounts van parlementsleden van de Bondsdag en sommige deelstaatparlementen omdat ze een gemakkelijker doelwit vormen dan de Bondsdag IT.

Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen. De infrastructuur van het Parlement werd niet aangetast door de aanval. Dergelijke aanvallen zijn qua omvang echter niet te vergelijken met grootschalige aanvallen Cyberaanvallen op de Duitse Bondsdag vanaf 2015.


(tiw)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: