Volledige schijf-encryptor VeraCrypt 1.25 ondersteunt M1-Macs en Windows op ARM


De ontwikkeling van VeraCrypt bleef lange tijd stil. De ontwikkelaar Mounir Idrassi heeft nu na een jaar de schijfversleutelingssoftware geüpdatet naar versie 1.25. Hij moest oude vlechten knippen, maar voegde ook ondersteuning toe voor nieuwe systemen.

Naast containers op de harde schijf kan VeraCrypt ook volledige partities van het besturingssysteem versleutelen. Sinds Versie 1.18a uit 2016 slaagt ook met UEFI-ondersteuning. Het kan bijvoorbeeld ook versleutelde containers op USB-sticks maken. Vanwege de brede beschikbaarheid voor verschillende besturingssystemen, maakt dit veilige gegevensuitwisseling over de grenzen van het besturingssysteem mogelijk.

Het open source alternatief voor Microsoft’s eigen Bitlocker harde schijf encryptie draait nu native op Apple’s M1 Macs en op Windows op ARM64. Bij de laatste werkt de systeemversleuteling echter nog niet.

Vanwege nieuwe vereisten voor het ondertekenen van stuurprogramma’s moest ondersteuning voor Windows Vista tot en met Windows 8.1 wijken. De nieuwe versie draait niet meer op Mac OS 10.7 (Lion) en 10.8 (Mountain Lion). Er is ook een beveiligingsrelevante aanpassing voor Windows – Idrassi heeft stringverwerkingsopdrachten die als onveilig worden beschouwd, vervangen door veiligere.

Meer kleinere Wijzigingen geven een overzicht van de release-opmerkingen van VeraCrypt. Aan de downloadpagina bevat nog oude installatiepakketten klaar, maar ze moeten geleidelijk worden bijgewerkt. De huidige broncode is beschikbaar zodat gebruikers indien nodig hun eigen pakketten kunnen samenstellen.

In tegenstelling tot Bitlocker van Microsoft, draait VeraCrypt ook op Windows Home. Bovendien maakt het veilige gegevensuitwisseling tussen besturingssystemen mogelijk, bijvoorbeeld met versleutelde containers op USB-sticks. Van de Tips + Tricks-artikel “VeraCrypt: alles versleuteld” biedt eenvoudige instructies.


(dmk)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: