Spyware Pegasus: Apple klaagt NSO Group aan


Apple klaagt na Whatsapp ook de softwarefabrikant NSO Group aan, die onder meer spionagesoftware zoals Pegasus voor iPhones aanbiedt. De NSO-groep moet verantwoordelijk worden gehouden voor “het monitoren van en gerichte aanvallen op Apple-gebruikers”, zei de iPhone-fabrikant dinsdagavond. Apple heeft ook een permanent verbod aangevraagd “om de NSO-groep te verbieden software, services of apparaten van Apple te gebruiken.”

Het Israëlische bedrijf NSO Group levert bewakingssoftware voor overheden en overheidsinstanties. Toepassingen zoals Pegasus maken misbruik van kwetsbaarheden in software om de apparaten van de doelgroep te infecteren met trojans. Volgens berichten in de media hoort dit er ook bij Federale overheid aan klanten van de NSO-groep. De BKA zou ook Pegasus . hebben gekocht.

De NSO-groep wordt ook beschuldigd van het regelmatig verkopen van haar software aan autoritaire regeringen die het gebruiken om journalisten en de oppositie te volgen. Het bedrijf ontkent ook regelmatig de beschuldigingen. Laatste was Pegasus haalde de krantenkoppen omdat hij werd gebruikt tegen journalisten, activisten en overheidsfunctionarissen was geweest.

“Door de overheid gesponsorde actoren zoals de NSO Group geven miljoenen dollars uit aan geavanceerde bewakingstechnologieën zonder effectieve verantwoordelijkheid. Dat moet veranderen”, zegt Apple-softwarechef Craig Federigh. Apple benadrukt ook dat de “geavanceerde, door de staat gesponsorde bewakingstechnologie” alleen gericht is op “een zeer klein aantal gebruikers” en niet alleen van invloed is op iOS, maar ook op Android.

De rechtszaak bevat “nieuwe informatie” over de exploit voor een nu gesloten beveiligingslek dat de NSO-groep gebruikte om “in te breken in het Apple-apparaat van een slachtoffer en de nieuwste versie van Pegasus te installeren”, aldus het. De kwetsbaarheid werd oorspronkelijk ontdekt door het Citizen Lab, een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Toronto.

Naast de rechtszaak wil Apple organisaties als Citizen Lab en Amnesty Tech versterken voor hun werk en 10 miljoen dollar en eventuele schade uit de rechtszaak doneren aan organisaties die onderzoek doen naar en bescherming bieden tegen cybersurveillance. Daarnaast wordt het Citizen Lab ondersteund met gratis technologie en technische assistentie.

Apple volgt daarmee de Meta-groep, wiens dochteronderneming Whatsapp al eind 2019 zal zijn Juridische stappen tegen de NSO Groep had betreden – toegestaan, zoals onlangs geoordeeld door een hof van beroep. Drie weken geleden had ze Amerikaanse regering beschuldigt NSO Group van een bedreiging voor de nationale veiligheid Zet op een lijst van bedrijven die onderworpen zijn aan handelssancties.


(vbr)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: