Quad Alliance wil IT-beveiligingsnormen verbeteren en supply chains beveiligen


De Quad Alliance – een strategische alliantie van de vier landen VS, Australië, India en Japan – belooft in een position paper nieuwe beveiligingsstandaarden voor de wereldwijde IT-industrie. De regeringen van de staten willen onder meer hun eigen 5G-technologie opzetten en de toeleveringsketens voor chips en zeldzame aardmetalen stabieler maken. Gezamenlijke verdediging tegen statelijke en niet-statelijke hackeraanvallen staat ook op de agenda. De hele zaak is blijkbaar in de eerste plaats gericht tegen China.

De Quad Alliance is een vrij losse confederatie van staten in de Pacific-Aziatische regio, die in 2007 werd gelanceerd als een zogenaamde Quadrilateral Security Dialogue. De Quad Alliance veranderde tien jaar lang niet veel, maar werd in 2017 nieuw leven ingeblazen in de nasleep van verhoogde spanningen tussen de deelnemende regeringen (vooral de VS en Australië) met China. Sindsdien zijn het wantrouwen van de VS ten aanzien van een 5G-uitbreiding gevormd door Chinese bedrijven en economische en politieke druk vanuit China in Australië een onderwerp van de Quad Talks. Sinds vorig jaar zijn er ook de eerste Quad-Plus-gesprekken met de VS, Australië, India en Japan, evenals Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Vietnam.

Op de laatste quad meeting vorige week de leden legden een verklaring afdie jouw idee van gemeenschappelijke belangen op het gebied van IT-beveiliging beschrijft. Voor het eerst in de geschiedenis van hun gezamenlijke alliantie gaan de vier landen ervan uit dat bij de implementatie van deze doelen noodzakelijkerwijs IT-bedrijven en overheden over de hele wereld betrokken moeten zijn. Om deze reden vermeldt de nota ook expliciet de strategische posities van de Europese Unie met betrekking tot IT-beveiliging en vrijhandel. Men wil uiteraard aansluiten bij gemeenschappelijke belangen, duidelijk ook tegen die van de Chinese staat. De Quad Alliance staat voor de rechtsstaat, vreedzame conflictoplossing, democratische waarden en de territoriale integriteit van staten, aldus de verklaring.

Met de 5G-uitbreiding willen ze samen de markt verbreden, waarin bedrijven uit meer landen voorop lopen dan nu het geval is. Gezien de aanhoudende geschillen over de Chinese dominantie van 5G-technologie, kan dit doel alleen zo worden geïnterpreteerd dat de quad-naties 5G-netwerken willen opzetten met technologie die niet uit China komt – vergelijkbaar met wat gewenst is in dit land.

Daarnaast willen de vier landen een zogenaamde “Senior Cyber ​​Group” bijeenroepen waarin branchedeskundigen en politici uit de deelnemende landen de IT-beveiligingsnormen bespreken. De belangrijkste focus ligt op de ontwikkeling van veilige softwarestacks en de bevordering van de bijbehorende knowhow en het bijbehorende personeelsbestand. Aangezien de Verenigde Staten en India verreweg de grootste softwareontwikkelaarslanden in de alliantie zijn, zou een dergelijke onderneming, als het serieus bedoeld is, een aanzienlijke impact kunnen hebben op de wereldmarkt. Het valt nog te bezien of de Quad Alliance in de loop van deze ontwikkelingen een gemeenschappelijk front zal ontwikkelen tegen aanvallen van staatshackers – vooral uit China en Rusland, maar mogelijk ook uit Noord-Korea. Overeenkomstige tendensen zijn in ieder geval af te lezen uit de quad-discussies.

Interessant is dat de quadstaten zich ook willen inzetten voor het beveiligen van supply chains in de IT-sector. Dit heeft onder meer betrekking op supply chain-aanvallen die na de NotPetya-aanval kwam voor het eerst in de aandacht van het wereldwijde publiek in 2017, maar pas in de laatste paar maanden met de aanslagen tegen het netwerkinfrastructuurbedrijf SolarWinds en de wijdverbreide aanval op Exchange-servers echt als een ernstig politiek gevaar worden gezien. Maar men wil ook zorgen voor stabiliteit in de levering van goederen waarop de toeleveringsketens voor halfgeleiderproducten zijn gebaseerd. Noem de vier naties het huidige chiptekort als een strategische bedreiging voor hun economie en bovendien voor de veiligheid van de staat.

Het position paper van de Quad Nations bevat geen duidelijke deadlines of gedetailleerde doelen. Verdere bijeenkomsten van de deelnemende landen zijn te verwachten totdat concrete doelstellingen zijn gepubliceerd – als de inspanningen van de alliantie voldoende politieke dynamiek kunnen ontwikkelen om tot concrete maatregelen te leiden. Desalniettemin is het een duidelijk politiek signaal in de richting van China: de VS en strategische partners in de Indo-Aziatische regio bereiden zich voor om de suprematie van het land op de wereldwijde IT-markt aan te vallen. Dit suggereert dat de handelsoorlog met de Volksrepubliek niet alleen een artefact van de regering-Trump was en dat verdere spanningen van dit soort te verwachten zijn.


(fantastisch)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: