Met NSO-spyware: ten minste negen iPhones in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geïnfiltreerd


Minstens negen medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben hun iPhones gecompromitteerd met spionagesoftware. Een voorheen onbekende aanvaller gebruikte spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO Group, meldt Reuters. Het persbureau verwijst als bron naar vier niet nader genoemde personen die bekend zijn met de gebeurtenissen.

De betrokken spionageaanval volgens het Reuters-rapport Ambtenaren die ofwel ter plaatse in Oeganda werken of wiens werkgebied het Afrikaanse land is. NSO Group reageerde op het rapport en benadrukte dat het bedrijf geen bewijs had dat zijn software was gebruikt. De toegang tot de betreffende klanten is echter geblokkeerd en de incidenten worden onderzocht. Het bedrijf wil samenwerken met alle autoriteiten die bij het onderzoek zijn betrokken en alle informatie vrijgeven.

Softwarefabrikant NSO Group ligt onder vuur vanwege zijn spionageproducten (zoals Pegasus, waarmee onder meer iPhones kunnen infiltreren) en zijn klantenbestand. Het bedrijf geeft herhaaldelijk aan dat het zijn producten alleen aan overheden en overheidsinstanties verkoopt. Tot de klanten behoren ook de federale overheid en waarschijnlijk ook de Federale Recherche. Software zoals Pegasus maakt gebruik van niet eerder gepubliceerde beveiligingslekken in de besturingssystemen van mobiele apparaten en stelt klanten in staat om bewakingssoftware specifiek op de gewenste apparaten te installeren. De fabrikanten van de mobiele besturingssystemen probeer deze gaten te dichten.

NSO Group wordt echter ook vaak beschuldigd van het verkopen van haar software aan regeringen die als “autoritair” worden bestempeld, bijvoorbeeld de oppositie of monitor journalisten. Het bedrijf wijst dergelijke beschuldigingen altijd van de hand. De metagroep (Facebook) had de NSO Group in de VS in 2019 al aangeklaagd. Apple volgde onlangs dit pad – het bedrijf wil het Israëlische bedrijf daartoe door een rechtbank worden gedwongenom zijn software uit de buurt van iPhones te houden.

Begin november van dit jaar heeft de Amerikaanse regering een sanctielijst met strafrechtelijke sancties opgesteld, waar NSO Group, samen met andere soortgelijke bedrijven, op staat. De aantijging: Er zijn aanwijzingen dat deze bedrijven spionagesoftware ontwikkelden en verkochten aan buitenlandse regeringen die tegen talloze groepen mensen werden gebruikt.


(tiw)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: