HTTPS Everywhere: EFF verklaart overwinning en schaft browsertool af


Na ruim tien jaar schaft de Electronic Frontier Foundation (EFF) haar browserextensie HTTPS Everywhere af. De Amerikaanse organisatie, die zich inzet voor de strijd voor fundamentele digitale rechten, verklaart dat de softwaretool zijn doel heeft bereikt: HTTPS-encryptie is nu, zoals de naam van de tool en de bijbehorende PR-campagne al suggereert, eigenlijk alomtegenwoordig.

Het doel van de browserextensie HTTPS Everywhere was vanaf het begin op een gegeven moment overbodig. Deze tijd is nu aangebroken dus de EFF. Met HTTPS Everywhere kunt u uw browser dwingen een TLS-versleutelde verbinding tot stand te brengen met alle websites die dit ondersteunen. De tool is ontwikkeld nadat Google begon met het coderen van alle zoekopdrachten met behulp van TLS, indien mogelijk. In de loop van de Snowden-onthullingen over massaal internetsurveillance door de Amerikaanse geheime diensten en de daaruit voortvloeiende inspanningen om zoveel mogelijk internetverkeer te versleutelen, bereikte de EFF-tool voorheen onvoorstelbare gebruikersaantallen.

De strijd om het web te versleutelen is nu gewonnen, in ieder geval op het niveau van het HTTP/S-protocol. De meeste websites hebben nu TLS-certificaten, volgens de EFF, onder vermelding van: Statistieken van het Let’s Encrypt-project. Aan het eind van het jaar wordt de browserextensie dan ook niet verder ontwikkeld. Volgens eigen informatie zal de EFF de software nog een tijdje in leven houden door technische ondersteuning te bieden voor bestaande versies, maar deze na 2022 volledig verlaten.

De EFF raadt gebruikers van HTTPS-Everywhere aan om over te schakelen naar in de fabriek geïnstalleerde browserfuncties die dezelfde functionaliteit bieden. Hoe je de bijbehorende functies van Chrome, Firefox, Edge en Safari gebruikt, legt de organisatie uit in haar aankondiging. In Chrome heet de bijbehorende functie “altijd beveiligde verbindingen gebruiken” en in Firefox moet u de HTTPS-only-modus activeren. Een overeenkomstige experimentele functie moet worden geactiveerd in Edge, terwijl Safari-gebruikers niets hoeven te veranderen, omdat nieuwere versies van de browser van Apple automatisch alle verbindingen upgraden naar HTTPS als dat mogelijk is.


(geweldig)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: