Grote slag van Interpol tegen online fraudeurs en witwassers


In een vier maanden durende campagne met de codenaam “HAECHI-II” arresteerde Interpol talloze online fraudeurs en witwassers. Tussen juni en september van dit jaar waren politiediensten uit 20 landen betrokken. Ze arresteerden 1.003 verdachten en onderschepten bijna 27 miljoen dollar.

De onderzoekers konden ongeveer 1.660 zaken sluiten en ongeveer 2.350 bankrekeningen blokkeren die verband hielden met de frauduleuze activiteiten. Bovendien kwamen de openbare aanklagers tien voorheen onbekende criminele plannen aan het licht. Het is de eerste echt wereldwijde operatie tegen online financiële criminaliteit met medewerking van politieautoriteiten op alle continenten, legt Interpol uit.

De actie toont de wereldwijde dreiging die uitgaat van deze vorm van misdaad, legt de autoriteit uit in haar kennisgeving. HAECHI-II was daarom gericht tegen bepaalde vormen van online fraude, van huwelijksfraude tot investeringsfraude tot het witwassen van geld met illegaal online gokken.

De operatie was ook een piloottest van het nieuwe wereldwijde anti-witwassysteem voor snelle respons (ARRP), dat in verschillende gevallen cruciaal zou zijn gebleken voor het succesvol onderscheppen van zwart geld. Interpol wil komend jaar graag in reguliere samenwerking met ARRP. De autoriteit die verantwoordelijk is voor financiële criminaliteit werkt nog steeds samen met de lidstaten aan integratie in de bestaande communicatiekanalen.

Anders dan in de publieke perceptie wordt aangenomen, gaat het hier niet om laagdrempelige criminaliteit met kleine geldbedragen. De resultaten van HAECHI-II toonden aan dat de transnationaal georganiseerde misdaad het internet gebruikt om miljoenen van hun slachtoffers af te pakken en deze illegale fondsen vervolgens te verdelen over bankrekeningen over de hele wereld.

Interpol doet verslag van een zaak uit Colombia waarin een bekend textielbedrijf voor 8 miljoen dollar werd opgelicht door een succesvolle e-mailzwendel. De aanvallers deden zich voor als de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf en droegen hen op 16 miljoen dollar over te maken naar twee Chinese bankrekeningen. De helft van het geld was al betaald toen de fraude aan het licht kwam. Het bedrijf wendde zich vervolgens tot de lokale Colombiaanse autoriteiten, die zich op hun beurt tot Interpol in Bogota wendden.

Met de betrokkenheid van het ARRP-netwerk werden de internationale politiesamenwerkingskanalen tussen de Interpol-vestigingen in Bogota, Hong Kong en Peking gebruikt en werden financiële transacties bevroren. Het onderscheppen van illegale betalingsstromen voordat ze in de zakken van witwassers verdwijnen, is een race tegen de klok. Het nieuwe netwerk was in staat om in recordtijd 94 procent van het geld te stoppen en het bedrijf te redden van een faillissement, schrijft de autoriteit trots. In een ander geval met een Sloveens bedrijf als slachtoffer, konden onderzoekers de volledige 800.000 dollar onderscheppen in China.


(dmk)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: