Groot-Brittannië: Ransomware-aanvallen voornamelijk vanuit Rusland en buurlanden


Cybercriminelen in Rusland en de buurlanden zijn verantwoordelijk voor de meeste van de bijzonder verwoestende ransomware-aanvallen op doelen in het VK. Dat benadrukte het hoofd van de Britse beveiligingsautoriteit NCSC (National Cyber ​​Security Center), die verantwoordelijk is voor advies over IT-beveiliging in het VK. In een toespraak in de denktank Chatham House herhaalde Lindy Cameron de beoordeling van de Britse regering dat Rusland de grootste veiligheidsdreiging van het VK is.

Naast de directe dreiging van de Russische staat vormen criminelen uit het land een grote dreiging. In ieder geval is het overgrote deel van de schadelijke IT-activiteiten afkomstig van criminelen en niet van natiestaten, ook classificeert ze het belang van de dreiging.

Ransomware is een van de meest directe bedreigingen, niet alleen voor overheidsinstanties, maar ook voor bedrijven, scholen, lokale overheden en kritieke infrastructuur. Cameron benadrukte in haar toespraak:. Niet genoeg instanties zouden zich adequaat op dit gevaar voorbereiden, en tegelijkertijd vormden de verantwoordelijken achter de ransomware een grote uitdaging voor de rechtshandhaving. Ze zouden opereren vanuit andere staten en steeds succesvoller te werk gaan. De druk op slachtoffers zou worden vergroot door nieuwe tactieken, de laatste tijd zijn er steeds meer bedreigingen dat belangrijke gegevens van slachtoffers niet alleen versleuteld en ontoegankelijk zouden worden gemaakt, maar ook openbaar zouden worden gemaakt.

Er wordt aangenomen dat ransomware aantrekkelijk blijft voor criminelen, maar het is nog steeds geen dreiging waar we maar mee moeten leven. Cameron benadrukt dat de kwestie van ransomware nu wordt besproken op het hoogste politieke niveau in de G7-landen. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de slachtoffers niet werkeloos hoeven te wachten. Zo vraagt ​​ze het publiek of ze zich voldoende hebben voorbereid.

Afgezien van de recente beschuldigingen in de richting van Rusland, maakt het hoofd van het NCSC ook opmerkingen over China. Het Middenrijk is ongetwijfeld een sterk ontwikkelde speler in cyberspace. Hoe het land zich hier ontwikkelt, is zeker de belangrijkste factor in de ontwikkeling van cybersecurity in Groot-Brittannië.


(mho)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: