Google: Android- en Apple-telefoons bespioneerd door Italiaanse spyware


Spyware van het Italiaanse bedrijf RCS Lab werd gebruikt om verschillende Android- en iOS-smartphones in Italië en Kazachstan te bespioneren. Dat meldt de Threat Analysis Group (TAG) van Google. Het in Milaan gevestigde bedrijf ontwikkelt software waarmee privéberichten en contacten kunnen worden gelezen. Volgens RCS Lab werkt het samen met Europese wetshandhavingsinstanties en levert het hen de juiste software.

De van Google’s TAG identificeerde spionage werd geïmplementeerd via een link die naar het slachtoffer werd gestuurd, wat resulteert in de installatie van de spyware. In sommige gevallen is dit in samenwerking met de mobiele telefoonaanbieder verzonden, naar verluidt om een ​​onderbroken internetverbinding te herstellen. In andere gevallen hebben de apps zich voorgedaan als boodschappers of componenten van sociale netwerken. Google noemt als voorbeelden Facebook, WhatsApp en Instagram, die via een download zouden worden gerepareerd.

Samenwerking met internetproviders suggereert politieonderzoek. Vragen aan de autoriteiten in Italië en Kazachstan zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven. Een Apple-woordvoerder vertelde het persbureau Reuters Het iPhone-bedrijf heeft echter alle bekende accounts en certificaten ingetrokken die verband houden met deze hackcampagne.

Volgens RCS Lab zijn de producten en aanbiedingen van het bedrijf in overeenstemming met de Europese regelgeving. Men zou de rechtshandhaving helpen om misdaden te onderzoeken en criminelen te vervolgen. “De medewerkers van RCS Lab maken geen deel uit van de activiteiten die door hun klanten worden uitgevoerd”, vertelde het bedrijf in een e-mail aan Reuters.

De beveiligingsonderzoekers van Google hebben ook ontdekt dat RCS Lab samenwerkte met het controversiële, inmiddels ter ziele gegane spywaremaker Hacking Team. Dit bedrijf, ook uit Italië, had bewakingssoftware ontwikkeld voor buitenlandse regeringen om mobiele telefoons en computers te bespioneren. Twee jaar geleden echter Ex-CEO verklaarde spionagesoftwarebedrijf Hacking Team ‘voorgoed dood’na u heb mezelf eerder gehackt was geweest en Wikileaks heeft verschillende interne documenten gepubliceerd zou hebben.


(fds)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: