Europol onthult Oekraïense ransomwarebende


Verschillende nationale veiligheidsdiensten, gecoördineerd door Europol en Interpol, hebben twee vermoedelijke ransomware-operators in Oekraïne gearresteerd. Zoals Europol maandag aankondigde, werden de twee mannen op 28 september gearresteerd. Ze worden beschuldigd van het stelen van gegevens met geschikte malware en het afpersen van losgeld tussen de 5 miljoen euro en 70 miljoen euro.

De twee verdachten zouden vanaf april 2020 een reeks gerichte aanvallen hebben uitgevoerd op “zeer grote industriële groepen” in Europa en Noord-Amerika, waarbij ze gevoelige gegevens hebben gestolen om deze te versleutelen. Welk bedrijf het precies is laat de mededeling van Europol ruimdenkende. In het geval van de afpersing zouden de potentiële daders enkele miljoenen euro’s hebben geëist voor het ontsleutelen van de gegevens. Bij wanbetaling dienen de gestolen gegevens anders op Darknet te worden gepubliceerd. Een van de twee verdachten, een 25-jarige man, zou volgens de eerste bevindingen deel uitmaken van een grotere. Ransomware-Operatie, is wat The Record zegt.

Met de oprichting van een Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) van Europol, nationale veiligheidsautoriteiten zoals de Franse Gendamerie Nationale, de Oekraïense Nationale Politie en de Amerikaanse FBI, samen met specialisten van het European Cybercrime Centre (EC3) en een Interpol officier, identificeerde de potentiële daders onderzoeken en arresteren.

Een video van de Nationale Politie van Oekraïne toont het verloop van de zoektocht.

Zoals Europol aankondigde, werden naast de twee arrestaties zeven huiszoekingen in onroerend goed uitgevoerd en werden 375.000 dollar in contanten en twee “luxe voertuigen” ter waarde van 217.000 euro in beslag genomen. Bovendien werden cryptocurrencies voor een bedrag van 1,3 miljoen dollar bevroren. Een van de twee verdachten, een 25-jarige man, zou ook deel hebben uitgemaakt van een grote ransomware-operatie. is wat The Record zegt.


(olb)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: