Cyberaanval: stadsbestuur Witten niet online bereikbaar


Het bestuur van de Ruhrgebiedstad Witten is na een cyberaanval niet meer bereikbaar. Het stadsbestuur maakte op haar website bekend dat de technische systemen afgelopen weekend zijn aangevallen. “Als gevolg van de aanslag zijn de stedelijke systemen van de stad Witten enorm ingeperkt. Hierdoor is onder meer het stadsbestuur momenteel niet bereikbaar per e-mail of telefoon.”

De afspraken in het burgeradviesbureau, bij de burgerlijke stand en de andere kantoren zullen de komende dagen waarschijnlijk ook worden geraakt, zo meldt Witten. Ook het Kulturforum Witten, Stadtmarketing Witten, de VHS en het Stadtsportverband Witten worden getroffen. Volgens berichten in de media zijn ongeveer 1000 computerwerkstations getroffen.

Het noodnummer 112 en “de diensten van algemeen belang werken: deze omvatten elektriciteit, gas en water”, aangezien de gemeentelijke nutsvoorzieningen niet zijn gehackt, zoals het stadsbestuur uitlegt. Ook de brandweer en ambulancedienst zijn aanwezig, de kinderdagverblijven blijven open, de vuilnisophaaldienst rijdt, de gemeentelijke veiligheidsdienst is onderweg.

De politie en het parket van Bochum doen onderzoek. Om tactische redenen kon noch de stad Witten, noch de politie commentaar geven op verdere details. We werken keihard om de problemen op te lossen. De stad schakelde de Rijksrecherche, experts van de veiligheidsdiensten en externe dienstverleners in om de oorzaken te analyseren en het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Onder meer de stadsbesturen van Anhalt-Bitterfeld en Geisenheim werden dit jaar al getroffen door cyberaanvallen en ook de kliniek in Wolfenbüttel werd getroffen. Malware was de systemen binnengedrongen en had blijvende schade aangericht. Anhalt-Bitterfeld verklaarde op 9 juli de eerste cyberramp in Duitsland en de stad wees een losgeldeis van de aanvallers af. Het is nog niet bekend of Witten ook wordt getroffen door een afpersingstrojan. Slechts een paar dagen geleden was er een aanval op de stad Schwerin en het aangrenzende district Ludwigslust-Parchim.


(solliciteren)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: