Cyberaanval op Hogeschool Münster brengt komende examenfase in gevaar


De Münster University of Applied Sciences is het doelwit van een cyberaanval die heeft geleid tot het afsluiten van een aantal systemen en externe toegang. De normale website van de Hogeschool (fh-muenster.de) is al twee dagen niet beschikbaar. Bezoekers worden doorgestuurd naar een eenvoudige website (meinefh.de) waarop de FH voortdurend informatie geeft over de huidige status van wat volgens hem “grote IT-beveiligingsproblemen” zijn.

Zo werden in de vroege dinsdagmiddag 21 juni 2022 alle op internet aangesloten systemen van de universiteit uitgeschakeld. In de loop van gisteren verklaarde de FH toen dat “de huidige IT-problemen de komende examenfase zullen beïnvloeden”. Een paar uur geleden werd gezegd dat de IT-systemen in de universiteitsgebouwen zouden blijven draaien en dat de systemen zoals de website en bijna alle programma’s in alle gebouwen van de Münster University of Applied Sciences zouden werken.

Externe toegang is echter nog steeds niet mogelijk, wat videoconferenties met FH-accounts van buiten uitsluit. Wel is het eigen videoconferentiesysteem van de universiteit beschikbaar.

de FH Münster werkt volgens eigen informatie met de steun van het verantwoordelijke Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) en een IT-beveiligingsdienstverlener om oplossingen te vinden voor deze beveiligingsproblemen. Er is aangifte gedaan, waardoor de FH vanwege de lopende procedure geen uitspraken wilde doen over de aanvallers en hun werkwijze.

Een woordvoerster van de Hogeschool Münster bevestigde de hackaanval aan een krant. De IT-beveiligingsfunctionaris van de universiteit uitgelegd volgens de “Westfälische Nachrichten”dat de cyberaanval vroegtijdig werd ontdekt. Maandag zou het kennisniveau zo ernstig zijn geweest dat het College van Bestuur en IT-experts van de Hogeschool besloten om het uit te schakelen.

Zolang het nog onduidelijk is wanneer de problemen zijn opgelost, kunnen ook klassikale en online tentamens op de universiteit in gevaar komen. De woordvoerster van de FH legde uit dat er op dit moment geen examen hoefde te worden afgelast. We werken aan oplossingen voor de komende examens. Betrokkenen moeten verder worden geïnformeerd via meinefh.de.

Cyberaanvallen op universiteiten in Duitsland zijn niet nieuw. Ongeveer een jaar geleden IT-diensten van de TU Berlijn aangevallen, zodat sommige aanbiedingen van de Technische Universiteit niet of slechts in beperkte mate beschikbaar waren. Na deze ransomware-aanval verwachtte de TU maanden van IT-beperkingen. 2019 was alweer de Gießen University offline en verlamd – cyberonderzoekers werden ingeschakeld.


(fds)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: