CCC: ‘Bufferstop tegen de wetgeving’ al 40 jaar


De Chaos Computer Club (CCC) zou op 12 september 1981 in West-Berlijn zijn opgericht. De aanvankelijk informele “intergalactische gemeenschap van levende wezens” vierde zondag de verjaardag met een video waarin 42 weldoeners en collega-campagnevoerders de verjaardag herdenken.

In de 77 minuten durende bijdrage blikt Steffen Wernéry, die samen met Wau Holland de officiële hackervereniging oprichtte, terug op het begin. Zijn cv: Als de club niet zou bestaan, zou deze op de schop moeten, anders zou er geen “sociaal-politiek geëngageerd” ontmoetingspunt zijn voor datareizigers.

Wernéry herinnert zich dat hij in 1982 zijn eerste computer kocht virtueel “verjaardagsgala”. Het duurde toen “een tijdje om online te komen”. Op dat moment hoorde hij dat de CCC bijeenkwam op de zwarte markt in Hamburg, een boekhandel voor linkse subcultuur. Hij wilde daar eigenlijk alleen maar “wachtwoorden en ervaringen uitwisselen”. behalve inslag die “computers” in de handen van de mensen wilden brengen, meestal waren er maar een of twee mensen. Beiden konden het goed met elkaar vinden en “deden bijna elke dag steeds meer van alles samen”.

“In het najaar van 1986 moet er een eerste witteboordencriminaliteitswet komen met hackerparagrafen en dat soort dingen”, zei de eerste CCC-woordvoerder over de politisering en institutionalisering van de club. Je zou toen tegen jezelf hebben gezegd: “Als we nu niet volledig particulier aansprakelijk willen worden gesteld, moeten we natuurlijk een vereniging oprichten.”

Het oorspronkelijke CCC-statuut was een kopie van de sjablonen van de Society for Data Protection and Data Security (GDD). De grondleggers hadden een nieuwe preambule gemaakt “praktisch met het wereldwijde mensenrecht op ongehinderde communicatie, waar vandaag nog aan wordt gewerkt”. In de eerste oprichtingsvergadering “was er een hack”, vervolgt Wernéry. De associatierechter had hier kritiek op omdat het woord toen nog niet in de Duden stond. In plaats daarvan werd de “bevordering van de creatieve en kritische omgang met technologie”, die vandaag nog steeds actueel is, toegevoegd: het is belangrijk om te “ontwerpen met de dingen die er zijn”, maar er tegelijkertijd altijd achter te kijken.

Sommige supporters zouden zich ongemakkelijk hebben gevoeld bij een Duitse club en aangedrongen op meer informele structuren. Wel was een bestuurlijke eenheid nodig, benadrukt de medeoprichter: “In wezen ging het om het feit dat we een buffer hebben tegen de wetgeving”.

De CCC, die in zijn jonge jaren vooral populair was met zijn spectaculaire BTX- en NASA-hacks Aan trok de aandacht, uitgenodigd voor hoorzittingen in de Bondsdag. “Het is fijn dat we geïnterviewd en geconsulteerd worden”, zegt het erelid in gesprek met de rbb. “Maar het is natuurlijk triest dat hier niet of zelden de bijbehorende reacties uit voortkomen.” Wernéry klaagt in de video dat hij constant een déjà vu-gevoel heeft. Het is niet leuk om keer op keer “te strijden tegen de honderdste verordening inzake gegevensbewaring” en voortdurend grondrechten te moeten verdedigen. Vaak is het een gevecht tegen windmolens. Het is echter noodzakelijk om vrije ruimte terug te winnen of te behouden voor bijvoorbeeld versleutelde communicatie.

Steffen Wernéry spreekt over de strijd tegen windmolens

(Afbeelding: 40 jaar CCC: het verjaardagsgala)

De mensheid is momenteel “verder verwijderd van dit doel dan voorheen”. Ook de samenleving komt “niet veel verder” als het gaat om bewustwording van gegevensbescherming en IT-beveiliging.


(kbe)Source link

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: